Gode kredittkort for studenter

student-credit-card-atm-918x516

Disiplinerte studenter kan med hell eie kredittkort dersom de unngår fristelsen med overforbruk. Et godt kort gir deg gratis lån så lenge kreditten gjøres opp i tide, i tillegg til unike rabatter på nyttige produkter som de fleste trenger uansett. Det gjelder å velge rett kort, samt bruke det smart.

Forskjellen på kredittkort og debetkort

Et kredittkort er først og fremst en betalingsløsning, men disse kortene skiller seg fra vanlige bankkort på flere områder (debetkort). Først og fremst har du selvsagt en kreditt, der størrelsen varierer alt ettersom hvilket kort du har. Kreditten er et gratis lån innenfor en viss periode (rentefritak) så lenge vi snakker om betaling for varer eller tjenester. Kredittstørrelsen kan også økes eller reduseres for ett og samme kort, basert på økonomien til den som eier kortet. Er du student med et spesifikt kredittkort, har du sannsynligvis lavere kredittgrense enn en person i fast arbeid med høy inntekt, som eier samme typen kort.

De fleste kredittkort har også medfølgende fordelsprogrammer som du ikke finner i debetkortene. Dette er som regel rabatter på spesifikke varer, såkalt CashBack (penger tilbake på hvert kjøp) eller gratis fordeler. I tillegg gir kredittkortene en langt bedre forbrukerbeskyttelse når du betaler, enn det du får med et debetkort. Disse faktorene skal vi sen nærmere på lengre ned i artikkelen.

Velg rett kort

Gitt at man som student bruker et kredittkort fornuftig, finnes det med andre ord svært mange fordeler med et godt kort. Her gjelder det å finne det rette kortet som passer til ditt forbruksmønster. For studenter kan det blant annet være hensiktsmessig å få prisavslag på elektronikk og data, klær og sko, uteliv og lignende. Velger man da et kredittkort med rabatter innen slike kategorier, kan man spare betydelige beløp.

De som liker å reise vil for eksempel ha fordel av et kredittkort med gratis reiseforsikring og avbestillingsforsikring, bonuspoeng på reiser, rabatter på hotell og leiebil, rabatter på opplevelser, og så videre. På selve reisen gir kredittkortet også en mulighet til å skaffe seg nødpenger om man blir blakk eller får frastjålet reisekassa.

Bedre sikkerhet når du betaler

Den kanskje viktigste fordelen med kredittkort når du er student med begrenset inntekt, er sikkerheten som medfølger. Alle betalinger som foretas på kreditt gir langt bedre klagemuligheter dersom du skulle bli lurt eller få feil på den varen eller tjenesten du kjøpte. Dette gjelder spesielt dersom man er på reise i utlandet eller foretar kjøp på internett, der utfallet av en klagesak stort sett avhenger av ærligheten til selgeren. Betaler man med kredittkort, vil kredittselskapet være behjelpelig med å rette opp feil eller mangler, eller med å refundere kjøpesummen. Betalte man i stedet kontant eller med debetkort, er pengene allerede ute av konto, og langt vanskeligere å gjendrive.

Bruk kortet smart

Hva så med rentekostnadene når man betaler med kredittkort? Vel, de unngår man så lenge man gjør opp for hele kreditten innen den rentefrie perioden. Rentefritaket varierer fra kort til kort, der laveste antall dager er 45, mens noen kort gir hele 52 dager rentefritak. En student som for eksempel bruker kredittkort til å kjøpe en ny laptop som han eller hun trenger til studiene, får et rentefritt lån på transaksjonen innenfor den rentefrie perioden. I tillegg kommer kanskje en unik rabatt på laptopen, alt ettersom hvilket kort som ble brukt.

Rentefritaket gjelder imidlertid ikke for uttak av kontanter. Brukes kredittkortet i en minibank, eller til betaling på posten, vil det beregnes renter fra første dag. Heri ligger faren med kredittkjøp. Er man blakk og har brukt opp studielånet, kan det være fristende å benytte seg av kredittkortet. På kort sikt og i nødstilfeller er ikke kostnadene så store, men kredittgjeld som løper over lang tid blir fort dyr. Smart bruk betyr altså å unngå å benytte kredittkort til kontantuttak, samt betale for benyttet kreditt (kjøp av varer og tjenester) innen utgangen av de rentefrie dagene.

Noen kredittkort som egner seg for studenter

Er du ute etter billige kredittkort med et godt fordelsprogram? Da er blant annet Re:member kredittkort et godt alternativ. Begge kortene gir CashBack og har unike rabatter på svært mange produkter som er relevante for studenter. Kortene gir også gratis reiseforsikring, en kurant kredittgrense, og ingen gebyrer så lenge du holder deg unna kontantuttakene.

Studenter som liker å reise vil kanskje foretrekke et av SAS sine kredittkort. Sistnevnte gir en del fordeler som man ikke finner andre steder (tilgang til lounger på flyplasser), men de er dessverre heftet med en årsavgift, noe du slipper med de fleste andre kort. De fleste kort har selvsagt reiseforsikring inkludert, i tillegg til at man får bonuspoeng (CashPoints) på alle flyreiser der man betaler med kortet. Disse kan man løse inn i gratis flyreiser når man har samlet opp nok poeng. Kortet har også romslig kredittgrense og relativt lav rente.

VIP Credit Card er også et populært kredittkort blant studenter. Årsaken er at kortet er svært fokusert på rabattavtaler som dreier seg om livsstilprodukter, herunder reise, uteliv, trening og helse, klær, velvære og så videre.

Hva er kravene?

Kravene for å få kredittkort vil variere alt ettersom hvilket kort man søker på. Aldersgrensen for de fleste kort som er anbefalt her, er 18 år. For enkelte kredittkort kreves det at du er noe eldre, men sjelden mer enn 23 år. Du må ha en viss fast inntekt, der dette igjen vil spille inn på hvor høy kredittgrense du får. Uansett hvilket kort du søker om, kreves det i tillegg at du har en noenlunde ordnet økonomi. Personer med betalingsanmerkninger får stort sett alltid avslag på søknaden, og må kvitte seg med anmerkningene før de kan få kredittkort.

Kun ute etter et lån?

Et kredittkort bør ikke brukes som et lånealternativ, med mindre vi snakker om rentefritt lån innenfor den rentefrie perioden, slik beskrevet ovenfor. Rentene her avhenger av din kredittscore, men vil som regel slå betingelsene i de fleste kredittkort. Lånesummene er også betydelig høyere enn kredittgrensen i et kort, og ofte opp til en halv million kroner.